Personvognsmekaniker elever arbejder med motorer

EUD & EUX

Her på siden finder du centrale vejledninger og henvisninger, der handler om EUD og EUX. Hvis du har spørgsmål til regler og rammer på området, så hiv gerne fat i Mie Hovmark, chefkonsulent i DEG.

Grøn omstilling

Grøn omstilling og bæredygtighed er tematikker både på erhvervsuddannelserne og erhvervsskolerne som helhed. Derfor har DEG blandt andet afholdt konference om den grønne omstilling på erhvervsuddannelserne, hvor skoler, parter, uddannelsessekretariater, videnscentre deltog. I en række break-out-sessioner blev der erfaringsudvekslet og kommet med anbefalinger til, hvordan man kan arbejde med den grønne omstilling indenfor Byggeri; El og VVS; Industri; Transport; Handel, kontor og detail; Hotel og restauration; Velfærd.

Du kan finde oplæggene fra konferencen samt opsamlingen fra break-out-sessionerne her.

Derudover er DEG også en del af handleplanen for uddannelse for bæredygtig udvikling. Det arbejder kan du læse mere om her.

Ligesom, at du kan finde information om den bæredygtige erhvervsskole, som både ser på drift, organisation og undervisning her.

Skoleoplæring

På en stor del af erhvervsuddannelserne er det muligt at komme i skoleoplæring (SOP) i en kortere eller længere periode, hvis eleven eller lærlingen ikke har en uddannelsesaftale og ellers opfylder betingelserne for at komme i SOP.

Børne- og Undervisningsministeriet har udgivet en håndbog for skoleoplæring, som gennemgår regler og rammer for skoleoplæringen. I den kan du blandt andet læse om:

  • Skoleoplæringsordningen,
  • Adgang til skoleoplæring
  • Egnethedsbetingelserne (også kaldet EMMA-kriterierne)
  • Ansøgning- og optagelsesprocedure
  • Skoleoplæring som supplement til uddannelsesaftaler
  • Skoleoplæring i virksomheder
  • Skoleoplæringselevers retlige stilling
  • Forsørgelsesgrundlaget under skoleoplæring
  • Tilskud til arbejdstøj, befordring, værktøj, værnemidler mv
  • Arbejdsmiljø og undervisningsmiljø
  • Arbejdsskadeforsikring
  • Skoleoplæringscentre

Du kan finde skoleoplæringshåndbogen her.

Trepartsaftalen om flere lærepladser og entydigt ansvar

I november 2020 indgik den daværende regering og arbejdsmarkeds parter en ny trepartsaftale, som skulle sikre elever og lærlinge et mere trygt og sammenhængende uddannelsesforløb ved hjælp af en række initiativer. Hovedinitiativerne i aftalen var:

  1. Elever skal ikke stå alene med ansvaret for at finde en læreplads
  2. Tidligere lærepladsaftaler
  3. Færre korte lærepladsaftaler
  4. Mere fleksible erhvervsuddannelser
  5. Flere unge voksne på erhvervsuddannelserne
  6. Forhøjet lønrefusion til virksomheder med lærlinge

Du kan læse mere om aftalen og finde selve aftaleteksten her.

Børne- og Undervisningsministeriet har samlet relevante informationer om trepartsaftalens initiativer, herunder nationale målsætninger for indgåelse af uddannelsesaftaler og indfasningsmodeller herfor, relevante spørgsmål/svar samt inspiration til, hvordan andre skoler har arbejdet med aftalen. Dette kan du finde her.

Som led i trepartsaftalen kom også en ny terminologi for erhvervsuddannelserne. Du kan finde en oversigt over den nye terminologi her.

Trivsel

For at blive klogere på arbejdet med elevtrivselsundersøgelserne på erhvervsuddannelserne, kan du læse mere på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside. Her kan du blandt andet læse om rammerne for undersøgelsen samt få adgang til resultaterne. Klik her

Du kan også søge inspiration, webinarer og workshops hos Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM). DCUM har fokus på temaer som undervisningsmiljø, elevtrivselsundersøgelsen og antimobbepolitikker. De har både inspirationsmateriale og afholder løbende arrangementer, som kan være relevante for ledere og medarbejdere på erhvervsuddannelserne.

Du kan læse mere på dcum.dk.    

Undervisningsmateriale

Har du brug for inspiration til undervisningen på erhvervsuddannelserne, så kan du søge inspiration på emu.dk, som løbende opdaterer med tværgående temaer, konferencer og materiale.

De har blandt andet udviklet en række digitale gæstelærerforløb til erhvervsuddannelserne om faglig stolthed, det at finde læreplads, seksuel chikane og psykisk arbejdsmiljø, innovation, bæredygtighed og digitalisering.

Du kan finde de digitale gæstelæreforløb her.

Du kan finde den overordnede side for erhvervsuddannelserne på emu.dk.

Vil du opdateres på EUD-området?

Er du uddannelseschef på erhvervsuddannelserne og/eller eux, og kunne du tænke dig at modtage relevante nyheder, når EUD-udvalget har holdt møde, DEG holder konferencer eller andet? Så skriv til Mie Hovmark på mh@deg.dk, så kan vi sørge for, at du kommer med på listen.

Kontakt

Portræt af Mie Hovmark

Mie Hovmark

Chefkonsulent og teamkoordinator - eud & eux