HTX, årsmøde

Fag og indhold på HTX

På HTX har eleverne både undervisning i almene fag og i fag, der handler om teknik, teknologi, kommunikation og it. Her kan du læse mere om, hvilke fag, studieretninger og videregående muligheder, eleverne får med HTX.

Grundforløb

Ligesom på de andre gymnasiale uddannelser, starter HTX-eleverne med et tre måneders grundforløb, inden de vælger studieretning. Grundforløbet består af undervisning i dansk, engelsk, matematik og samfundsfag samt i nogle af de studieretningsfag, som udbydes af skolen. Derudover skal der afvikles to flerfaglige forløb, som på HTX er naturvidenskabeligt grundforløb og produktudvikling.

Profilfag

Helt særligt for HTX er profilfagene Teknologi og Teknik. Teknologifaget har eleven på 1. og 2. år. I faget arbejder eleverne på alle studieretninger ud fra det samme brede projektoplæg. Her skal eleven selv finde på en problemstilling og skabe den tilhørende løsning – så både udvikling og fremstilling. På 3. år skal eleven have teknikfaget. Faget kæder de mange ting, eleven har lært på HTX, sammen. Her får eleven for alvor mulighed for at dykke langt ned i et emne, både praktisk og teoretisk.

Obligatoriske fag, valgfag og studieretninger

En elev skal have følgende obligatoriske fag på HTX uanset, hvilken studieretning eleven vælger:

  • Biologi på C-niveau
  • Dansk på A-niveau
  • Engelsk på B-niveau
  • Fysik på B-niveau
  • Idéhistorie på B-niveau
  • Kemi på B-niveau
  • Kommunikation/it eller informatik på C-niveau
  • Matematik på B-niveau
  • Samfundsfag på C-niveau
  • Teknikfag på A-niveau
  • Teknologi på B-niveau

Alle elever skal have tre fag på A-niveau. Hvis eleven vælger fem fag eller flere på A-niveau fag bliver karaktergennemsnittet automatisk justeret.

Ud over obligatoriske fag skal eleven vælge studieretningsfag og valgfag.

De tekniske gymnasier udbyder en række valgfag på A-, B- og C-niveau, som eleven kan vælge på tværs af studieretningerne. Det er forskelligt, hvilke valgfag den enkelte skole udbyder. Valgfagene kan ses på skolernes hjemmeside. En samlet liste over valgfag på tværs af de gymnasiale uddannelser kan ses her.

Der er i alt 18 HTX-studieretninger at vælge imellem, der er organiseret inden for områderne:

  • Anvendt naturvidenskab
  • Teknologi
  • Kommunikationsteknik

Studieretningerne på de enkelte uddannelser har en tydelig faglig profil og er typisk målrettet mod de videregående uddannelser inden for det pågældende fagområde. Hvert gymnasium må selv bestemme hvilke retninger de ønsker at tilbyde ud fra efterspørgslen. Man kan se udvalget af studieretninger på den enkelte skoles hjemmeside.

Fordelingen af fag indenfor studieretningerne i de tre områder og adgang til antal videregående uddannelser:

Studieretning Anvendt naturvidenskab Videregående udd. 
1 Bioteknologi A Samfundsfag B 148
2 Bioteknologi A Idræt B 268
3 Bioteknologi A Matematik A 268
4 Matematik A Fysik A 271
5 Matematik A Fysik A 268
6 Matematik A Geovidenskab A 269
7 Matematik A Biologi B 268
8 Matematik A Informatik B 268
9 Matematik A Programmering B 268
Studieretning Teknologi Videregående udd. 
10 Teknologi A Matematik A 268
11 Teknologi A Samfundsfag B 148
12 Teknologi A Design B 148
Studieretning Kommunikationsteknik Videregående udd. 
13 Kommunikation og IT A Matematik A 282
14 Kommunikation og IT A Programmering B 162
15 Kommunikation og IT A Tysk fortsætter B 191
16 Kommunikation og IT A Fransk- eller spansk fortsættersprog B 162
17 Kommunikation og IT A Samfundsfag B 162
18 Kommunikation og IT A Design B 162

Flerfaglighed på HTX

I HTX indgår et studieområde (SO), som er et samarbejde mellem fag inden for og på tværs af uddannelsens faglige hovedområder. I studieområdet arbejder eleverne med komplekse problemstillinger i en række flerfaglige forløb. Studieområdet er organiseret i seks til syv projektforløb, som skal styrke elevernes metodebevidsthed og give dem indsigt i fagenes identitet og forskellighed. Studieområdets flerfaglige forløb skal desuden medvirke til at udvikle og skabe progression i opbygningen af skriftlige kompetencer og generelle studiekompetencer hos eleverne. Det afsluttes med et studieområdeprojekt på tredje år.

Studieområdeprojektet afsluttes med både en skriftlig besvarelse og en tilhørende mundtlig eksamination. Resultatet af den mundtlige prøve tæller med i det samlede eksamensresultat.

I forbindelse med mindst to af studieområdeforløbets projektforløb udarbejder eleverne en individuel skriftlig opgavebesvarelse, der forbereder eleverne til studieområdeprojektet. De to projekter omfatter en dansk-idéhistorieopgave samt en studieretningscase.

Undervisningsformen

Undervisningen veksler mellem lærerstyret undervisning, projektarbejde, gruppearbejde og værksteds- og laboratoriearbejde. Eleven bliver trænet både i mundtlig fremstilling og skriftligt arbejde. Der vil være en del skriftligt arbejde, og i den sidste del af undervisningsperioden skal eleven udarbejde en projektprøve.
Undervisningen er ofte knyttet op på cases fra virkeligheden.

Åbne døre efter HTX

Ofte er der den opfattelse, at STX giver flest muligheder efter studentereksamen.

Faktum er at HTX som minimum giver adgang til 148 videregående uddannelser, hvor STX som minimum giver adgang til 129. Dette kan ses via ug.dk og adgangskortet. Her kan man også se, at den studieretning, der giver adgang til flest videregående uddannelser, er studieretningen Kommunikation/It A og Matematik A på HTX. Og hvis eleven f.eks. vælger studieretningen Matematik A/Fysik A på HTX, giver det adgang til 271 videregående uddannelser, hvor en STX med samme studieretning giver adgang til 270 videregående uddannelser.

Den mest søgte studieretning på STX, Engelsk A og Samfundsfag A, giver adgang til 133 videregående uddannelser.

Det er naturligvis muligt på både HTX og STX at øge adgangen til videregående uddannelser via valgfag og fag på andre niveauer end studieretningsfagene og de obligatoriske fag.

Kontakt

Rasmus

Rasmus Glavind Espersen

Analysekonsulent – hhx, htx & tilsyn