Undervisning m.v. inden for forberedende voksenundervisning

DEG høringssvar

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) takker for muligheden for at afgive høringssvar vedr. ændringen af BEK om undervisning m.v. indenfor forberedende voksenundervisning.

Fagene FVU-digital og FVU-engelsk blev indført for beskæftigede med VEU-trepartsaftalen i 2017, og justeret i forbindelse med corona i 2020, således at ledige også kunne deltage – på lige fod med de beskæftigede.

Den fremsendte bekendtgørelse implementerer den lov, der skal forlænge VEU-trepartsaftalen. Med ændringerne rulles målgruppen for FVU-digital og FVU-engelsk tilbage fra at være beskæftigede og ledige, til kun at være offentlige og private virksomheders ansatte.

DEG finder det uhensigtsmæssigt, at lediges muligheder for at blive opkvalificeret i FVU-digital og FVU-engelsk fjernes, da der netop er et stort behov for at styrke de arbejdsmarkedsrettede kompetencer indenfor henholdsvis det digitale område og i engelsk sprog. DEG oplever, at mange ledige er bevidste om, at det er et stigende krav på arbejdsmarkedet at kunne begå sig digitalt og kunne mestre det engelske sprog, samt at disse kompetencer er vigtige at besidde for at kunne honorere virksomhedernes krav til arbejdskraften og dermed komme i beskæftigelse igen.

FVU-fagene generelt, men i høj grad FVU Digital og FVU Engelsk er med til at opruste lediges jobmuligheder og dermed opnå selvforsørgelse. Hvis lovændringen gennemføres som foreslået, og ledige dermed udelukkes fra deltagelse i de to fag, er det foreningens bekymring, at det vil forringe de lediges muligheder for at opnå beskæftigelse.

På sigt kan det derfor være fornuftigt at se på, om staten kan genoptage og finansiere videreførelse af ordningen.

Idet der samtidig henvises til vedlagte fælles høringssvar fra Alliancen ALL.MED.NU vedr. loven, der forlænger VEU-trepartsaftalens initiativer og udskyder solnedgangsklausulerne, har DEG ikke yderligere bemærkninger.

På sigt kan det derfor være fornuftigt at se på, om staten kan genoptage og finansiere videreførelse af ordningen. 

Kontakt

Portræt af Mie Hovmark

Mie Hovmark

Chefkonsulent og teamkoordinator - eud & eux