Støtteberettigelse 2021-2027

DEG høringssvar

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) takker for muligheden for at afgive høringssvar til høringen om de nye støtteberettigelsesregler.

Indledningsvis finder DEG det særdeles positivt, at Erhvervsstyrelsen i forbindelse med den nye programperiode har prioriteret dialogen og samspillet med de berørte aktører/organisationer/ institutioner, ligesom DEG bifalder forenkling af det administrative set-up for EU-støttede projekter.

DEG har følgende bemærkninger til høringen:

Forenklinger:
Generelt er DEG meget positive overfor de beskrevne forenklinger, herunder også forenklingerne vedrørende ansættelseskontrakter og arbejdsbeskrivelser. Muligheden for at anvende en standardsats for løn, der kan kombineres med deltids- eller fuldtidstilknytning, er et væsentlig skridt i retning af mere forenkling. DEG ser meget positiv på, at det videreføres i den nye programperiode, da det bidrager til at skabe en høj grad af fleksibilitet.

I forbindelse med implementering af den fornyede praksis er det væsentligt, at der er en klar ramme for - og beskrivelse af - metoden. Der er ligeledes vigtigt, at hvis der er helt specifikke krav, der skal opfyldes, så skal det fremgå tydeligt. Eksempelvis ved håndtering af start- og stop-oplysninger på deltagere, hvor den praksis, der anvendes i projekter i dag skal beskrives allerede i ansøgningen og ved tidsregistreringen. Det er i den forbindelse vigtigt med anerkendelse af, at der er forskellige måder at tidsregistrere/protokolføre på, forskelle, der bl.a. bunder i, at projektholdere anvender forskellige administrative systemer. DEG imødeser en øget grad af digitalisering, idet det vil sikre en bedre ressourceanvendelse, økonomisk sparsommelighed og bedre kvalitetssikring.

DEG opfordrer derudover til, at ansøgningsproceduren forenkles, hvilket fx kan ske gennem en mere klar og gennemskuelig skabelon, så ansøger kan udarbejde en præcis ansøgning herunder beskrivelse af effektmål/ indikatorer, uden at ansøgningen forlænges med unødige gentagelser af emner, indsatser og beskrivelser.

Kontoplaner:
DEG bifalder, at der skabes mulighed for at vælge mellem forskellige typer af kontoplaner, men undrer sig over, at det ikke er muligt at skifte kontoplan, når projektet er bevilliget. Der er tale om en helt ny måde at
agere på, og det må forventes, at der kan opstå en del tvivl om, hvilken model, der vil være den bedste i de konkrete tilfælde, men nok mest i en opstartsfase. Dette, kombineret med, at der ofte er kort tid til at søge til de enkelte call´s, kan gøre det vanskeligt at træffe beslutning om hvilken kontoplan, der passer bedst og optimalt for projektet. DEG opfordrer derfor til, at der udarbejdes en vejledning med et sæt skabeloner eller lignende med eksemplariske anvisninger til god praksis, alternativt at det genovervejes om det bør være muligt at skifte kontoplan, fx indtil en nærmere aftalt tidsperiode efter opstart af projekt. Dette kan kvalificere fremdrift og proces senere i forløbet, samt sikre økonomisk sparsommelighed ved at anvende den bedste profil.

Digitalisering:
DEG imødeser ændringerne i PRV-systemet, herunder at systemet gøre mere brugervenligt og såfremt Erhvervsstyrelsen ønsker ændringerne, afprøvet inden de implementeres, kan DEG bidrage til at udpege skoler, der kan deltage i test af PRV-systemet.

DEG opfordrer til, at det igangsatte arbejde med en afbureaukratisering af de administrative processer, fortsættes og bidrager meget gerne i den videre dialog.

Og endelig vil DEG gerne kvittere for det store arbejde, der er lagt i at gøre sproget i beskrivelsen af støtteberettigelsesreglerne letlæselige. Det vil være en stor hjælp i det daglige arbejde.