Dokument, Høringssvar

Bekendtgørelse om standardvedtægt for institutioner for forberedende grunduddannelse.

DEG høringssvar

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) kvitterer for muligheden for at afgive høringssvar over bekendtgørelse om standardvedtægt for institutioner for forberedende grunduddannelse.

Indledningsvis finder DEG det noget uhensigtsmæssigt, at man først nu i begyndelsen af 2023 fremsender bekendtgørelse om den obligatoriske standardvedtægt for FGU-institutionerne til afløsning for de midlertidige bestemmelser fra 2018. Dette medfører, at FGU-institutionerne nu alle skal gennem en proces med tilretning af vedtægter og forretningsorden inden den 1. juli 2023, hvilket tidsmæssigt måske kan være problematisk for en ordentlig proces i de enkelte bestyrelser, inden de nye vedtægter skal være på plads.

DEG finder det hensigtsmæssigt, at standardvedtægterne er nogenlunde enslydende for alle de selvejende uddannelsesinstitutioner i sektoren, hvilket derfor medfører enkelte kommentarer nedenfor.

Med hensyn til § 4 stk. 1, nr. 1), bør der tilføjes, at ingen enkeltstående gruppe af de udefrakommende udpegede repræsentanter må have et absolut flertal i bestyrelsen.

Til § 4 stk. 2, nr. 3), fremgår muligheden for, at ”antallet af medlemmer udpeget af medarbejderne kan dog, uden at det samlede antal stemmeberettigede medlemmer derved overstiger 11, af bestyrelsen udvides med sigte på, at medarbejdere fra forskellige skoler tilhørende institutionen kan være repræsenteret i bestyrelsen, jf. lovens § 12, stk. 3, 2. pkt.”

DEG finder det meget uhensigtsmæssigt, når man, i standardvedtægten for institutioner for forberedende grunduddannelse, nu bryder med princippet om, at der er 2 udpegede medarbejderrepræsentanter i de selvejende uddannelsesinstitutioner, en med stemmeret og en uden stemmeret.

Medarbejderrepræsentanter bør ligesom alle andre udpegende grupper til en bestyrelse kunne koordinere deres input til bestyrelsens arbejde via de to officielle udpegede medarbejderrepræsentanter, uagtet af, at man har flere skoler eller afdelinger under sig.

DEG mener ikke, at man fremmer de selvejende uddannelsesinstitutioners bestyrelsers professionelle virke, ved bare at udvide antallet af bestyrelsesmedlemmer kvantitativt. DEG er derimod fortaler for mere kvalitative tiltag og uddannelse af bestyrelsesmedlemmer, samt en styrkelse af samarbejdet med ledelse og medarbejdere.

Dertil kommer, at den lignende bestemmelse muligvis var hensigtsmæssig i de midlertidige udsendte standardbestemmelser i en etableringsfase med fusionerede skoler, men det bør udfases nu, hvor der er tale om etablerede institutioner.

Afslutningsvis, bør den kommende vejledning for standardvedtægt for institutioner for forberedende grunduddannelse så vidt mulig være parallel med vejledningen til erhvervsskolernes standardvedtægter, der hvor reglerne er enslydende.

Kontakt

Thomas

Thomas Kurz Ankersen

Chefkonsulent - jura & organisation